CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 21, 2010

kamu terima kasih yer!

Assalamualaikum w.b.t
n
salam perpisahan hehe
  
21/12/2010
post terakhir moon sebagai student kt kuin
sebagai class mate kuliah muamalat sem 1 hehe. 
sebagai room mate C3-8
&
sbagai BFF mira n bea.
serious! special untuk korg yg
bakal ku tggl kan huhu.

first of all, moon nk say thanks kt
korg semua yg ade kt sisi moon
yg dah jd room mate
yg dah share2 soalan exam
xlupe jgk pd yg da bg jawapan time exam 2.
hehe

yg dah jd room mate selame 6 month!
zue
k.ti
n
yg laen2 lah

thanks yer sbb da jd peneman tidor saye n
tukang kejut saye bngun solat subuh hehe..

jd BFF n teman n pengikut paling setia 
 pegi tesco (my peberet place) hehe
time kasih jgk sbb dgn penuh
sabar nyer melayan karenah saye yg :
suke buli ,mental and manje2 gtue hehe

 

 norabidah n mira
 
 THANKS SANGAT2 YER

secondly, moon nk mintak maaf sngat2 kt korg
klu ade salah silap..
mintak halal belake lah yer

for bdk2 kelas
sory kalu selame nie xpenah ckp ke ape ke.
bkn xmau tegur tp korg ramai sangat hehe
muke pon payah nk cam
name pon payah nk ingat taw!
hehe..
to
sulhi
jol
tamet
bad
empat bdk kelas yg nakal
a.k.a teman melepak
korg mmg de best lo
sory ek klu ade terkutuk2 dulu 
hehe..
tmbah2 my chubby sulhi 
thanks for every thing dear
lebiu lohh..



for bdk2 c3-8
cek mintak ampun noh
tmbah2 k.ti n zue
sory sbb cek nie nakai.
kuar town n balik malam2
thank sbb sharing n caring kt moon
 korg room mate terbaek loh!

untk bdk gemok dua org nie
NORABIDAH & MIRA
awk.. saye mintak maaf atas semua 
salah n dosa yg penah saye buat.
saye tau mkin nk kuar nie
kter mkin sakit menyakiti.
its ok sbb mkin bnyak
kenangan kite bertiga an..=)
mintak maf giler jgk xdpt stay untk 
  • grad same2
  • shopping n hangout same2
  • nangis n gelak same2
  • semua lah! 
 moon SAYANG giler3x kt korg dua!
muah! muah! muah!


lastly, i hope u all success lah
dalam ape pon yg korg nk buat.
n
tolong doa kan kejayaan moon kt tmpat baru.

korg..
the time i spent with u
were really happy.
n
moon nk korg tau yg
kenal dgn korg adalah kenangan
terindah moon kt kuin nie.

hope our friendship will last forever

salam kasih dari ummul qais.
acehhhh..=p



sweet memory to share:

study last minit! math final   

room mate tercinta!

tesco my pebelet!

BFF saye always SAYANG kamu



Tuesday, December 7, 2010

mimpi ngeri stop bother me

:: berhenti mencari mimpi & petunjuk ::

assalamualaikum n salam satu ummah!
(cam ahli parlimen je..hehe)

 Apakah Allah, atau Syaitan yang memberikan ‘petunjuk’ penuh mudarat dan zalim itu?
ngeri je dgr an..hehe.. xde r actually i nk ckp psl solat istikharah je
yg selalu nyer dilakukan time ade problem2 yg mmg
wat kite down lah nk pilih which one better klu
ade dua pilihan. dan klu tnyer opinion org laen pon still xdpt mmbantu
n ayat yg paling famous yg diaorg akan ckp:

1. entah la aku pon xtau
2. cube ko tnyer org laen dulu
3. ko rase ok ke x? klu ok, ok lah kot
4. ishh.. aku xsure ngat bab2 nie tp ok kot
5. ko try solat istikharah dulu la. (paling top)

ha...btl annnn..hehe smpai naek jemu pon ade..
tp tau x anda yangggg... 
kita lalai sbb asyik harapkan mimpi smpai membuka
ruang manipulasi Syaitan dalam mengaburi pertimbangan kita?

Penyakit besar yang melanda kita ialah beribadah tanpa ilmu.
kita melaksanakan Solat Istikharah berdasarkan saranan kawan
yang juga melakukannya atas saranan kawan2 yang lain. 
Berapa ramaikah yang membuka kitab Fiqh atau belajar mengenai
Solat itu melalui para ustaz dan alim ulama’?
klu kita hanyer harapkan mimpi.
Semua ini hakikatnya adalah prasangka manusia yang tidak berasas
Hadith yang dikeluarkan oleh al-Bukhari di dalam Sahihnya dengan sanadnya daripada Jabir radhiyallaahu ‘anhuma, beliau berkata:
 
Daripada Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam Baginda bersabda:

Apabila sesiapa daripada kalangan kamu diberatkan oleh sesuatu maka hendaklah dia Rukuk dengan dua Rukuk (mengerjakan Solat dua rakaat) yang selain daripada Solat yang Fardhu (yakni mengerjakan Solat dua Rakaat dengan niat Istikharah). 

Kemudian hendaklah dia berdoa: 

Ya Allah, aku beristikharahkan Engkau dengan ilmu-Mu dan aku juga memohon ketetapan dengan ketetapan yang bersandarkan kurniaan-Mu yang Maha Agung. Engkaulah yang Maha Menetapkan sedangkan aku tidak mampu untuk menetapkan. Engkau Maha Mengetahui dan aku pula tidak mengetahui. Engkaulah yang Maha Mengetahui akan perkara-perkara yang tersembunyi. Ya Allah, jika pada ilmu-Mu sesungguhnya urusan ini – harus disebut hajat tersebut atau cukup sekadar meniatkannya kerana Allah Maha Mengetahui akan hajat itu – adalah baik untukku pada agama, kehidupan dan kesudahan urusanku (kini dan datang), maka tetapkanlah ia untukku dan mudahkanlah ia bagiku. Kemudian berkatilah bagiku di dalam pilihan ini. Dan andaikata pada ilmu-Mu sesungguhnya hal ini adalah buruk bagiku pada agama, kehidupan dan kesudahan urusanku (kini dan akan datang), maka hindarkanlah ia daripadaku dan hindarkanlah aku daripadanya. Tetapkanlah bagiku kebaikan dan jadikanlah aku redha dengannya.


Beristikharah memanggil kebersamaan Allah dalam keputusan yang kita buat.
Kita yang membuat keputusan itu, dengan keyakinan hasil Istikharah, bahawa keputusan yang kita buat itu adalah dengan kebersamaan Allah. Jika di kemudian hari, pada pilihan yang dibuat itu, datang mehnah yang menguji kehidupan, kita tidak akan berfikiran negatif malah berusaha untuk mencari sisi-sisi positif pada apa yang berlaku kerana keputusan yang dibuat dahulu itu adalah dengan kelengkapan Syariatullah (Istikharah) serta Sunnatullah (Istisyarah – Ikhtiar Usaha).

Pertimbangkanlah… seandainya pilihan yang disangkakan petunjuk daripada Allah itu mencetuskan mudarat, permusuhan, meninggalkan yang afdhal dan mengambil yang mafdhul
berhati-hatilah. Ia mungkin mainan Syaitan.


actually i pon xbape tau psl solat nie tp  naseb ade hmba Allah nie
post something kt wall fb i psl solat nie.
so nie dia i nk share kt blog lak (copy paste je )

Friday, December 3, 2010

permintan mereka!

ade kwn mmg seronok!

hehe.. mmg sonok ade kwn yg perangai pelik cnth:

1) mental secare tibe2
2 ) suke pelok org time tdo smpai xbngun sbuh!!
3) suke wat keja KOTOR!
4) suke jerit2 bile lapo
5) semua benda same saiz except "TOT"
6) suke kentot n sedawe kuat2!
7) suke ade kekasih GELAP a.k.a KELING!
8) sentiase lapo xkira mase
9) suke nyanyi lagu yg xdifahami!
10) suke pegang smthing yg SENSITIF untk dipegang! AWAS!

:: banyak la lg ::

dan I sangat bertuah sebab ade KWN mcm nie!
dan antare muka2 mental nyer ialah?

MENTAL no satu :
dia sngat gemok smpai TAYAR pancit!

MENTAL no dua :

 
mate mesti BULAT

MENTAL no tiga :

kasi SAYANG sikit!


hehehe.. 2 lah antara2 pic giler kter org..
nk letak yg lebih giler kang huduh sangat..haha
mmg HEAVEN lah time dok lepak dgn dia org 
tp...
i cm nk blah je dah dari kuin..
tggl lo dia org berdua yang SENGET nie..! haha
and
demi nk halang i pegi tggl kan diaorg,diaorg dah bawak kuar satu ayat yg agak TOUCHING!
" apa yg awk nk kiter org buat supaya awk xpayah kuar"
hahaha! i like ayat 2...
akhir nyer i tau la jgk diaorg nie sayang jugak i!
weeeee...!

pape pon post kali nie mmg khas untuk both of u syg..
 thanks ALLAH  send them for me 

LOVE BOTH OF U SO MUCH!


bea &  mira

i dedicate this song just for u k

video


nota kaki : i still xtau nk mintak ape supaye i xkuar dari kuin tercinte nie..=p

Tuesday, November 30, 2010

yesterday HAPPY today NOT !

 :: HAPPY n NOT ::

its simple k

yg happy giler nyer cz i dapat uitm intake dis
mmg YES lah!




BUT!
oh my Allah

yg sad giler nyer i x lepas 
my second interview dgn SPA 
oh TIDAK!



betul la kot org ckp
peluang datang hanyer sekali
first time dulu dapat xmau pg lg
second time br loh nk pegi

mmg bukan rezeki ummul qais la tu
RIGHT?
mcm yg tertulis dlm Al-Quran

" BoLeH JaDi KaMu MeNyUkAi SeSuAtU
PaDaHaL Ia AmAt BuRuK BaGiMu
BoLeH JaDi KaMu MemBeNcI SesUaTu 
PaDahAl Ia AmAt BaIK BagiMU"
 
 hampir terlupe sbb ikot perasaan..ish3

 by de way
nasib ade yg tmn time sad2 nie
siap nyanyi lgu
"tetap lah kau jd milik ku"
thanks torres hehe


.: SWEET :.


Sunday, November 28, 2010

takat leleh punye!


char kuey teow TERBAEK!
 at utara penang mari =D

nie ade satu tmpat mmg best kaw2 lah
pehhh..! mmg cair lah ayaq liur..hehe
harga pon buleh tahan lo

small : RM3
bigger : RM5
klu xsilap la..=P

location  : kt permatang pauh 

sungguh enak d mkn bgitu saja

mmg secukup rase r char kuey teow dia
dgn udang n kerang nyer yg segar
kuah dia yg banyak
mmg heaven lah !

nk ckp hebat x hebat rase dia
pehh..! xbuleh di bayang kan
korg mmg kne try loo..
di mkn pulak bersame dgn lade jerok
balik umah pon still teringat2 rase dia..

so citer pnjang pon x gune
senang cter pg lah try k
4 SURE U ALL WILL NOT REGRET IT!

Thursday, November 25, 2010

coklat dan bunga

 :: sangat menarik hati ::

ape yg best nyer bile dapat
coklat dan bunga

yg best nyer ialah bangun2 pagi je trus ternampak 43 kuntum
Bunga ros segar dari Cameron Highland 
thanks 2 my chubby sbb ingat kt i!


ape pulak yg best nyer bile dapat
coklat dari org yg jauh dgn kite?

yang best nyer ialah kite bkan dapat satu jenis
jer tp lebih antare nyer Ducd'O n Daim!
thanks to my torres so sweet lah..


(thank you)2 
 i very appreciate its..

n kedua2 nie dah mengingatkan i
dgn satu lagu yg best jgk looo..
so.. i dedicate this song to both of u k!

coklat dan bunga

video

sweet right?
layan jgk lo lagu nie..so
thanks 2 sape yg cipte lagu nie sbb
dah berjaya menarik perhatian i..
10 mark to u!
hehe..

pape pon kembali pade niat asal

my dear,
to love someone is nothing,
to be loved by someone is something,
to be loved by someone you love is exciting ,
but to loved by Allah is everthing

the end lo..

Sunday, October 24, 2010

perkara paling saye benci

haa...bace tajuk pon gerun je an bunyi nyer..hehe aku terbaca satu citer kisah time zaman nabi dulu.. ingin aku kongsi sbgai peringatan untuk korg yg bace blog nie n untk aku sendiri jgk .. serious aku ckp aku mmg benci gler r bende nie.. tp sape tau an..manusia nie blh berubah2..nak2 aku nie plak pelupe..kejap2 betol kejap2 xbetol ..so aku RISAU jgk lah..soo... meh la aku story2 ape yg aku bce..


Dari Abu Umamah r.a., ia mengatakan, telah datang seorang pemuda menghadap Rasul saw. seraya berkata, “Wahai Rasulullah! Izinkanlah saya berzina!” Orang-orang yang ada di sekitarnya menghampiri dan memaki, “Celaka kau, celaka kau!” Akan tetapi, Rasulullah mendekati pemuda itu dan duduk di sampingnya. Kemudian terjadilah dialog.


Rasul bertanya, “Apa kau ingin [zina] itu terjadi pada ibumu?” Si pemuda menjawab, “Sekali-kali tidak! Demi Allah yang menjadikan saya sebagai tebusan Tuan.” Maka bersabdalah Rasul, “Begitu pula orang-orang lain. Mereka tidak ingin [zina] itu terjadi pada ibu mereka.”



Rasul bertanya lagi, “Apa kau ingin [zina] itu terjadi pada saudara-saudara perempuanmu?” Si pemuda menjawab, “Sekali-kali tidak! Demi Allah yang menjadikan saya sebagai tebusan Tuan.” Maka bersabdalah Rasul, “Begitu pula orang-orang lain. Mereka tidak ingin [zina] itu terjadi pada saudara-saudara perempuan mereka.”


Rasul bertanya lagi, “Apa kau ingin [zina] itu terjadi pada saudara-saudara perempuan bapakmu?” Si pemuda menjawab, “Sekali-kali tidak! Demi Allah yang menjadikan saya sebagai tebusan Tuan.” Maka bersabdalah Rasul, “Begitu pula orang-orang lain. Mereka tidak ingin [zina] itu terjadi pada saudara-saudara perempuan bapak mereka.”


Rasul bertanya lagi, “Apa kau ingin [zina] itu terjadi pada saudara-saudara perempuan ibumu?” Si pemuda menjawab, “Sekali-kali tidak! Demi Allah yang menjadikan saya sebagai tebusan Tuan.” Maka bersabdalah Rasul, “Begitu pula orang-orang lain. Mereka tidak ingin [zina] itu terjadi pada saudara-saudara perempuan ibu mereka.”

Kemudian [telapak tangan] Rasulullah menyentuh dada pemuda itu seraya berdoa, “Ya Allah! Ampunilah dosanya, sucikanlah hatinya, dan peliharalah kemaluannya!” (HR Ahmad)

 INI LAH PERKARA YG UMMUL QAIS PALING BENCI..HATE ZINA! LA TAKRABU ZINA!

Friday, October 15, 2010

bersyukur nyer saye ...^_^

cerita nie saje aku nk share..amik kt fb mmber..citer yg wat aku btl2 bersyukur sbb Allah still nmpak aku n  dah tunjuk kan aku jln terbaek kt aku mase aku hanyut..sampai lah aku jumpe diri aku yg sebenar..aku SUJUD pada mu YAALLAH..

starting citer nyer..
tidak mahu berbicara panjang tentang kewajipan menutup aurat. Apa yang ingin kukongsi di sini adalah tentang beberapa peristiwa dalam hidupku yang membuatkan aku berasa tudung labuh itu benar-benar istimewa. Allah banyak kali menyelamatkan dan memudahkan urusanku dengan asbab tudung labuh.

Dikejar Tebuan Tanah
Dalam satu program motivasi remaja, aku menyertainya sebagai salah seorang fasilitator. Antara aktiviti yang dilakukan ialah jungle trekking. Aku mengetuai barisan remaja puteri yang siap sedia memasuki hutan. Taklimat dan doa dimulakan. Menderap ke tengah belantara, tiba-tiba peserta puteri paling depan terlanggar sarang tebuan tanah. Tebuan tanah berterbangan garang. Sedia menyerang. Peserta itu menjerit kesakitan kerana disengat. Peserta di belakangnya turut menjerit ketakutan. Aku yang turut berada di barisan depan ketika itu melaungkan takbir. Lantas mengarahkan peserta yang lain berundur. Mereka bertempiaran lari.

Sementara aku tetap bertahan di situ. Kututup sebahagian wajahku dengan tudung labuhku. Tangan turut kusembunyikan di bawah tudung labuh. Kulindungi beberapa peserta yang terkepung dengan tudung labuhku agar tidak disengat lagi. Segera kubawa mereka berundur. Ajaibnya, seekor tebuan pun tidak berjaya menyengatku. Subhanallah! Maha Suci Engkau yang menyelamatkan aku dengan secebis kain buruk ini.

Friday, October 8, 2010

request nk tgk pic raye

ade la member i nie nk tgk pic raye lakkk..ape kene pon xtau lah..so kali nie i post la pic raye khas buat dia..hehe...CHUBBY tgk la puas2 k...(^_^)

one happy family
pah tutup mate la plak..hehe...nie akibat makan sate banyak la 2..perut kenyang mate ngantok beb..


syurgaku
me n my mama..lubeiu mama..!
 
si kurus n si chubby
nie abg long i...abu zar abu hassan..walaupon chubby but he really2 cumel + baek = penyayang gtue..hehe..


peace
nie plak abg ngah i..abu huzaifah abu hassan.. pic nie mmg wat i terharu la sbb nie first time kot abg i yg sorg nie letak tgn dia kt bahu i time nk amik pic same..klu x tegak berdiri cm tiang bendera je r kteorg berdua time amik pic same2...mmg nk nangis rase..acehhhh...terharu2..hehee....
 
 
smile^^
lastly...my youngest brother..abu syahid abu hassan..satu2 nyer adik kesayangan aku lahh..super duper comel lah budak nyer...geram je i kt dia..rase nk cubit2 kot..hehe..

n the last dari i....2 je lah yg i larat upload..tgk la puas2 k..huhuuu...



Friday, September 24, 2010

abah xpe kan..

tajuk cam pelik je an..hee..actually ati aku nie asyik tertanyer2 je lepas aku dpt koko @ kt kuin pggl ku-k karatedo..emm aku mmg minat masuk bende lasak2 cmnie tp lepas da msuk nie aku terkenang pesanan arwah abah aku sblm dia meninggal..meh aku story2 ckit... arwah xpenah pon aja kte org 4 beradik nie silat2 pdehal dia terre ngat silat2 nie..tp xtau pe kne dia malam 2, dia nk lak aja aku silat..hehe..aku pon mmg tekon gler r belajar dgn dia..smpat la dia aja 2,3 buah mlm 2..aku mmg sonok r.. abis abg pah aku kne lipat2 dgn aku hehee..abah gelak je tgk.. yer r ank pempuan dia sorg nie leh jatuhkan abg dia yg laki..acehhh..(padehal pah time 2 kurus kot) hehe dah penat2 kte org berlipat2 nie tetibe abh ckp kt aku "ummul nnt jgn belajar silat tau".. aku pon muncung la ckit..pas 2 aku tnyer dia balik "nape bah" tp abh aku senyap jeee.. 2 la antare knangan aku dgn arwah sblm dia tggl kteorg nie..=( so sbb pesanan 2 aku kubur kan je r perasaan aku nk msuk bnde2 seni pertahankan diri nie..tp xtau nape pas masuk kuin aku leh mintak nk karatedo..emm..then aku mule la pk..xpe ke ek??haaa..korg rase salah x aku masuk nie? abah kate xleh masuk silat je annn..heheee..boleh la kot..boleh abah ek..ek3..hehe.. BTW tetibe aku rindu giler kt arwah mlm niee..love3 sngat kt dia!! my only ABAH in my life lah.. semoga dia always di rahmati ALLAH..ya Allah kurniakan lah syurga untuk abu hassan bin kamali tanpa hisab..Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..

Thursday, September 23, 2010

imam ku...

Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Dialah lelaki idaman saya…

first day kt second blog..


QAISH 4 EVER
skunk kul 2 a.m dah..aku still xleh tdoo..so aku decide nk tlis blog pagi2 bute nieee..lg pon pg2 r ade feel an..haha..today is my first day with my second blog... n today jgk lo aku ade wat salah lak kt akak angkat aku..shaidatul aini..aku btl2 ingat ari nie 22/9..so aku pon x wish la buzday kat akak kesayangan aku nie..tup2 time aku on9 fb br aku prasan ari nie 23/9..pehhh..gelabah aku mintak maaf dgn diaa...aku baru brhajat nk wish besar2 an kt dia..tp fail lakkk!!! bengkek seyhhh..pape pon aku nk wish kt dia HAPPY BUZDAY AKAK SAYANGGGGGGGG.. so sory k... LOVE U muah3!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers